Wisselend bewolkt en 439 overlijdensgevallen

Blog •

Over- en ondersterfte, exponentiële groei, risicobereidheid. COVID-19 heeft de wereld sinds begin 2020 op zijn kop gezet en de verslaggeving over deze pandemie heeft ertoe geleid dat begrippen die traditioneel gezien onderdeel zijn van de gereedschapskist van actuarissen gemeengoed zijn geworden.

Wisselend bewolkt en 439 overlijdensgevallen

Het melden van het aantal nieuwe positieve testuitslagen en overlijdensgevallen van positief geteste personen is een vast onderdeel van het dagelijkse nieuws en heeft dezelfde status bereikt als de weersverwachting of het bericht over de ontwikkeling van de AEX.Zelf zie ik deze berichtgeving als informerend, terwijl anderen menen dat het dagelijks rapporteren van het aantal sterfgevallen letterlijk angstaanjagend is. Wellicht is het beroepsdeformatie en kan ik sterftecijfers makkelijker relativeren.


Als actuaris volg ik het verloop van de pandemie en de maatregelen in Nederland en omliggende landen met bovengemiddelde belangstelling en dan met name de invloed ervan op hoogte van de sterftecijfers. Vanuit verschillende landen zie ik daarbij rapportages van gerespecteerde instanties die, op basis van grondige analyses, concluderen dat gedurende verschillende perioden/golven van deze pandemie de waargenomen sterfte hoger ligt dan je normaliter zou mogen verwachten (een aantal landen uitgezonderd, waarbij COVID-19 minder goed voet aan de grond heeft weten te krijgen). In dat kader vind ik het dan ook lastig te constateren dat er nog steeds personen en partijen zijn die met alternatieve berekeningen menen aan te kunnen tonen dat het op dit moment in Nederland op sterftegebied “business-as-usual” is. Professionals in de verpleeg- en ziekenhuizen vertellen toch echt een ander verhaal!

Wellicht is het beroepsdeformatie en kan ik sterftecijfers makkelijker relativeren.

Wellicht dat het dagelijks in het nieuws rapporteren van het aantal gemelde positieve testgevallen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen inmiddels geen nieuwswaarde meer heeft. En nu vaccins beschikbaar zijn gekomen, lijken deze inderdaad verlichting te kunnen brengen. Toch blijft deze data noodzakelijk, zodat goed onderbouwde beslissingen genomen kunnen worden ten aanzien van de samenstelling van de maatregelen. De beschikbaarheid van ‘doe-het-zelf’-testen in apotheken en bouwmarkten, zou ervoor kunnen zorgen dat het zicht op het virus wordt vertroebeld of beter gezegd vertraagd, waardoor minder snel gereageerd kan worden. Uiteindelijk zal door middel van oversterfte analyses toch de (kortetermijn)balans kunnen worden opgemaakt.


Overigens kan ik mij, door de dagelijkse berichtgeving over het aantal overlijdensgevallen, als actuaris nu in elk geval beter indenken hoe het is om als meteoroloog naar het nieuws te luisteren. Benieuwd of er ook een mop bestaat over het verschil tussen een meteoroloog in Nederland en in Sicilië…


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.