Normaal gesproken heb ik een hekel aan disclaimers bij
adviezen: neem gewoon je verantwoordelijkheid! Maar bij de uitkomsten van de verplichte berekeningen uit de Wet toekomst pensioenen komt er wat mij betreft wel een verplichte disclaimer: Sprookjes bestaan niet!
Uit de verplichte berekeningen zie je meestal dat iedereen erop vooruitgaat. Zowel in goed weer als in slecht weer en voor alle leeftijden. En niet een beetje. Nee....in het huidige stelsel blijven de uitkeringen laag, heel laag. En in het nieuwe stelsel? Daar krijg je een prachtig pensioen. Wel 1,5 keer hoger in verwachting. En soms wel 5 keer je salaris in goed weer. Ook onder slechte economische omstandigheden krijg je nog altijd meer dan in het huidige stelsel. Nou, dat klopt natuurlijk niet!
Elk stelsel geeft in de praktijk echt ongeveer hetzelfde pensioen.
Uiteraard adviseer je op basis van wat de wetgeving voorschrijft. Maar in een slecht advies ontbreken de achterliggende aannames en de gebreken bij de berekeningen. De modellen uit de wet bouwen immers in het huidige stelsel enorme buffers op vanwege de fiscale maxima. En dezelfde modellen laten in het nieuwe stelsel voor altijd dezelfde hoge premies inleggen. Ook als iemand in het model al 3 keer zijn salaris als pensioen krijgt. En natuurlijk pas je dan de premie-inleg aan.
Elk stelsel geeft in de praktijk echt ongeveer hetzelfde pensioen. Je legt namelijk ongeveer dezelfde premie in en belegt in dezelfde economie. Het wettelijk model is een moetje en kan je net zo goed door ChatGPT laten doorrekenen. Een goede actuarieel adviseur neemt je mee in waar je het model voor kan gebruiken en waarvoor niet. Zo’n actuaris plaatst dan ook een grote disclaimer bij de wettelijk verplichte pensioenberekeningen: sprookjes bestaan niet!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.